Mötesglädje

Istället för ensamhet.

Mötesglädje är en app framtagen av seniorer för seniorer. Appen gör det enkelt att skapa kontakt med likasinnade. Med hjälp av Mötesglädje kan du hitta någon att prata med när du känner för det. Du kan anordna eller delta i aktiviteter och stämma träff digitalt eller ute på stan. Appen är kostnadsfri och finns att ladda ner från Google Play butik och App store.

Mötesglädje app SPF

Bakgrund

SPF Seniorerna Kronoberg hörde av sig till oss tidigt 2019. Dom hade då läst en artikel i en lokaltidning om vår VD Björn Rutholm och hans syn på tydlig och tillgänglig kommunikation.

En första kontakt togs mellan SPF och PixelPappa. Vi diskuterade då den problematik som finns kring digitalt utanförskap och även ofrivillig ensamhet. Där och då föddes idén till appen.

Vi skissade upp lite idéer och vid nästa möte presenterade vi våra tankar för SPF Seniorerna i Kronoberg. Dom gillade våra tankar och satte oss i kontakt med Peter Sikström som är generalsekreterare på SPF Seniorerna.

Sagt och gjort. Björn åkte upp till Stockholm och träffade Peter. Ett par samtal senare skrev SPF en ansökan om finansiering till Allmänna Arvsfonden. 6 långa månaders väntan senare kom beskedet. Projektet och budgeten var beviljad. Vi var igång!

App för seniorer mot ofrivillig ensamhet

”Ett stort problem i samhället”

Mötesglädje heter appen för seniorer som ska motverka ofrivillig ensamhet. Den kan koppla ihop användare med varandra och ge tips om fysiska event, bland annat. Eréne Svensson sådde det första idéfröet.

Eréne Svensson, SPF Seniorerna gästar TV4 Nyhetsmorgon och pratar om appen Mötesglädje.

Ingen ska vara ofrivilligt ensam

Detta är en punkt som är både ärlig och gör ont i magen. Men vi når alla en punkt i livet när kontakterna i telefonboken inte längre blir fler, utan färre.

Många seniorer lever ensamma. Värst är det för dom som har förlorat sin partner. Barnen har flyttat till en annan stad och har egna barn och karriär att ta hand om.

Samtalen och umgänget krymper successivt, och en dag är det många som sitter där, klockan har precis slagit 16 en lördag eftermiddag. Och du har ingen kvar att ringa. Du har redan pratat med barnen och din bästa vän. Du lever ensam, ingen att äta middag med. Ännu en kväll framför tvn. Sakta smyger sig mörkret på. Tankarna, känslan av ensamhet.

Detta vill vi ändra på. Ingen ska behöva vara ensam så länge dom inte valt det själva.

En app av seniorer för seniorer

Vi människor är sociala varelser. Vi behöver prata och umgås med andra. Och det är just vänskap och glädjen i att möta andra som vi fokuserar på med denna app.

Är det dejting är det många som frågat. Men nej, det handlar inte om att dejta. För det finns det andra tjänster. Mötesglädje handlar snarare om att finna umgänge. Meningsfullhet, tillhörighet och just glädje tillsammans med andra.

Genom att inkludera målgruppen i varje steg i processen. Från tidig brainstorming och idéarbete till testande av appen i varje steg, har vi säkerställt att appen har byggts och anpassats för just de behov och de önskemål som målgruppen har.

Appens funktioner

Appen är byggd runt ett antal nyckelfunktioner som har identifierats tillsammans med SPF Seniorernas fokusgrupper. Vi har arbetat med 6 fokusgrupper med omkring 12 deltagare i varje grupp. Från Malmö i söder till Luleå i norr.

Startsidan – Här får användaren en enkel översikt över appens huvudsakliga funktionalitet. En tydlig navigering för vår seniora målgrupp.

Samtal – Appens kanske mest unika funktion. Om en användare vill prata i telefon med en annan användare ställer sig personen i ”samtals kö”. Då går det ut en notis till andra användare att någon vill prata. När person nummer två väljer att ställa sig i samtal känner appen att det redan finns en person i kön. Dessa två matchas automatiskt ihop och ett telefonsamtal rings.

Chatt – Här kan användarna chatta med varandra. Både i nationella grupper kopplade till olika intressen som tagits fram av SPF Seniorerna, privat mellan två medlemmar, och en lokal chatt där användarna kan träffa andra som finns i ens geografiska närhet.

Event – Här kan användarna deltaga på event. Både fysiska som finns på deras valda ort, men också digitala via Zoom. Användarna kan också själva skapa upp event om dom söker sällskap till olika aktiviteter. Det kan vara allt från sällskap i svampskogen till en kopp kaffe eller ett kalas.

Info – Målgruppen har också önskat få tillgång till viktig information som är relevant för dom. En flik har därför helt vikts åt att hantera viktiga länkar och information.

Vad har vi lärt oss under detta tre år långa projekt ihop med SPF Seniorerna?

Det är egentligen väldigt svårt att summera ihop lärdomar såhär. För det är väldigt många saker vi lärt oss. Men om vi ska plocka ut de bitar som står ut absolut mest så får vi nog ändå säga följande.

Seniorer har massor av idéer – Detta har bevisats gång på gång. Redan tidigt i projektet när vi pratade om vad seniorerna ville få ut av sin app så haglade förslagen in. Vi skrev ner över 1500 förslag på Post-it lappar.

Seniorer är orädda – En fördom vi trodde att vi skulle ha när vi började testa appen tillsammans med målgruppen var att vi skulle behöva hjälpa till rätt mycket för att ”få igång testet”. Icke. Seniorerna var som ivriga barn på julafton. Dom tryckte på precis allt. ”Vem ringer mig?”, ”Kan någon se mitt event?”, ”Ser ni mitt meddelande?”. Energin var underbar och viljan att testa och utforska var enorm!

Seniorer är ärliga – Alla gånger vi har bett om feedback har vi fått mängder. Både ris och ros. Testgrupperna runt om i landet har gjort ett fantastiskt jobb med att förse oss med data. Allt från olika devices till buggar och förbättringsförslag. Anledningen till att appen blev så bra, är verkligen till stor del tack vare det fantastiska samarbetet vi haft under hela projektet. Vilket team!

Resultatet

Vid lansering hade vi ungefär 2000 registrerade användare av appen. Siffran ökar stadigt och vi kommer under sommaren och hösten 2023 att lägga ett stort jobb vid att säkerställa att den växande skara användare har vad dom behöver. Att inga buggar dyker upp eller annat ställer till det.

Vill du läsa mer om projektet kan du göra det på SPF Seniorernas hemsida – Mötesglädje på SPF Seniorernas hemsida

Här kan du se invigningen av appen Mötesglädje på YouTube.

Projektet har finansierats av Allmänna arvsfonden

Varför lyckas vi så bra?

Framgången beror på flera saker, men ett par nyckelområden vi inte kan bortse ifrån är följande:

  • Stor förståelse för målgruppen, deras behov och utmaningar.

  • Vi har jobbat nära målgruppen under hela resan. Det är verkligen seniorerna som bestämt vad appen ska innehålla och hur den ska funka. Vi har byggt efter deras ritning kan man säga.

  • Vi bryr oss genuint om våra seniorer. Detta är en hjärtefråga för oss. Ingen ska vara ofrivilligt ensam.

  • Fantastiskt engagemang från SPF Seniorernas sida

Projektgruppen för appen Mötesglädje.

På bilden från vänster:

Christian Blomquist, CTO på PixelPappa och teknisk projektledare för Mötesglädje.
Doris Vesterlund, SPF Seniorerna och projektledare för Mötesglädje.
Björn Rutholm, VD på PixelPappa.
Peter Sikström, Generalsekreterare SPF Seniorerna.
Eréne Svensson, SPF Seniorerna Kronoberg (hon som hade den första idén och tog den första kontakten).

SPF Seniorerna Mötesglädje app mot ofrivillig ensamhet projektgrupp
PixelPappa logotyp vit

Makes technology beautiful

Nya affärer

Christian Blomquist
christian@pixelpappa.com

Båstad

Hallandsvägen 21
269 36 Båstad

Kalmar

Slöjdaregatan 11
393 59 Kalmar

Facebook / Meta
LinkedIn
Instagram

PixelPappa AB | Org: 559221-6211 | © Copyright 2023