Skillnaden mellan UX och UI Design – en nybörjarguide

Idag är 88 % av vår befolkning uppkopplade på nätet enligt Svenskar och Internets undersökning 2022.

Vad innebär det egentligen? En hel del förmodligen men framför allt bekräftar det att vi använder digitala produkter och tjänster mer än någonsin. Du kanske har bytt ut fysiska klädbutiker mot onlineshopping eller börjat beställa mat via onlinetjänster.

När vi digitaliserar en upplevelse vill vi att den ska vara smidig, lätthanterlig och gärna visuellt tilltalande, något vi gör med hjälp av bland annat UX/UI design. Vi på PixelPappa skulle säga att det är snudd på omöjligt att bygga en digital produkt eller tjänst utan att ta hänsyn till just UX och UI.

Innan vi drar igång behöver vi dock titta lite närmre på begreppen. Även om UX och UI går hand i hand är det två helt olika begrepp med skilda innebörder. Det är lätt att bli förvirrad av en terminologi som har liknande betydelse men som ändå inte innebär samma sak. I denna artikel reder vi ut eventuella frågetecken som kan uppstå.

Vad är UX-Design?

UX-design hänvisar till User Experience som betyder användarupplevelse. Det är en designprocess där du och en digital närvaro möts, kommunicerar och påverkar varandra. Man skulle kunna beskriva det som en process som utgår från människan. Alla interaktioner du delar tillsammans med en digital närvaro skapar en upplevelse för dig.

UX-design (User Experience) har till uppgift att se till att det blir en så trevlig upplevelse som det bara går. UX-designers har som mål att skapa en sammanhängande, logisk och övergripande positiv upplevelse för dig som användare, från början till slut.

För att skapa en riktigt bra digital produkt eller tjänst är det viktigt att den är tydlig, intuitiv och enkel att navigera.

Vad gör en UX-designer?

Det är en UX-designers jobb att sätta sig in i dina behov och förväntningar och anpassa upplevelsen och flödet utefter detta. Vi behöver enkelt sagt förstå vad du behöver, och när du behöver det. En förutsättning för att bli riktigt duktig på detta är att man som UX-designer har ett genuint intresse för både människor och interaktioner.

De behöver också vara förutseende för att kunna identifiera eventuella problem du kan stöta på när du använder den digitala produkt eller tjänst. En UX-process handlar alltså om mycket mer än att bara skapa något snyggt – det är snarare en mix av strategiskt tänkande, psykologi, förståelse för affären, problemlösning och fingertoppskänsla.

Vad är UI-Design?

UI står för User Interface som betyder användargränssnitt. Det är den delen av en designprocess som fokuserar på visuella och estetiska element. Här handlar det om att skapa en tydlig visuell hierarki som snyggt och tydligt lotsar användaren på dennes resa.

Designen ska även vara anpassad för att möta olika behov, såsom synproblematik och kognitiva svårigheter. Som UI-designer fokuserar man på att skapa en estetisk design vars mål är att förmedla en viss känsla och till våra användare. Det kan vara allt från att hitta och skapa rätt knappar till att välja rätt färger. En bra UI design gör det lättare för för användaren att förstå vad alla element är och hur dessa ska användas.

Vad är skillnaden mellan UX-design och UI-design?

User Experience (UX) och User Interface (UI) befinner sig i ett nära samarbete. Båda områdena är lika beroende av varandra och det är svårt att se hur den ena skulle kunna existera utan den andra.

Den allra viktigaste skillnaden mellan de två verktygen är att UX kartlägger dina användares behov medan UI fokuserar på alla detaljer som gör dessa behov möjliga. Om du föreställer dig att du har köpt en ny tomt och ska bygga ett hus så är UX den arkitektoniska grunden som läggs och UI är inredningen som kommer därefter. Tillsammans skapar det en helhetsbild – och det är likadant när vi ska designa en digital produkt eller tjänst.

Skillanden mellan UX-design och UI-design

Påverkar min UX- och UI-Design mina kunder?

Kort och gott – ja! Din design och de val du gör för både UX och UI kommer att påverka dina kunder.

Customer Experience (CX) är det begrepp vi använder när vi mäter kundupplevelse. Det är ett synsätt som tittar närmre på alla interaktioner som dina kunder har med din verksamhet och hur de känner kring ditt varumärke som helhet.

CX analyserar användarens tankar och beteenden vid en kundresa, från marknadsföringen som lockade dem till ditt företag till leveransen av den vara eller tjänst som de har beställt.

Någonstans däremellan ligger också User Experience (UX-design) och User Interface (UI-design). Dessa kommer vara en påverkande faktor i att både konvertera och behålla dina kunder – men det kommer inte vara den enda påverkande faktorn.

Vår digitala utveckling har gjort det lättare för oss att ha flera interaktioner med företag, vilket i sin tur skapar en mer nyanserad och komplex kundresa. Våra kundupplevelser blir därför allt svårare att mäta samtidigt som vi alltid kommer att ha undermedvetna intryck som påverkar hur vi tänker och känner kring ett varumärke.

Därför är det särskilt viktigt att du försöker skapa likartade upplevelser för dina kunder vid alla kontaktpunkter.

Slutord

När vi arbetar med UX- och UI-design på PixelPappa så gör vi det med människan i fokus. Vi strävar efter att skapa positiva användarupplevelser som ligger i linje med både er vision, era affärsmål och de förväntningar som era kunder har.

Känner ni er redo att komma igång med ert designarbete? Boka ett möte med oss på knappen nedan!
Eller var du kanske ute efter något annat? Spana in våra övriga tjänster.

Christian Blomquist, COO på PixelPappa

Intresserad av ett projekt?

Christian Blomquist

COO och Delägare

Telefon: 0733 40 70 33
Mail: christian@pixelpappa.com

PixelPappa logotype vit
PixelPappa AB

559221-6211
info@pixelpappa.com

Kalmar

Slöjdaregatan 11
393 59 Kalmar

Båstad

Hallandsvägen 21
269 36 Båstad