Vill du starta din egen influencer marketing byrå? Såhär gör du!

Går du i tankarna att starta igång din egen influencer marketing byrå men kanske inte vet hur du ska gå till väga? Jag har skrivit ner lite konkreta tankar och handfasta tips!
Om jag skulle upp en influencer marketing byrå idag hade jag inte börjat med att höra av mig till alla etablerade influencers som finns där ute för att erbjuda dom en bättre deal och locka över dom till mig. Jag hade inte heller gått direkt till kund för att kicka igång min första kampanj. Missförstå mig inte nu, det är absolut inget negativt om de etablerade influencers som finns där ute idag. Men jag vill slå ett slag för att det med största sannolikhet inte hade varit rätt väg att gå för varken mig eller dig. Jag ska förklara varför.
Så startar du din influencer marketing byrå

Så startar du din influencer marketing byrå

Se till att influencern matchar er produkt

Många varumärken har bytt fokus från antalet följare en influencer har, till hur pass väl en influencer är insatt i deras bransch. Det ger en mycket högre trovärdighet när någon som faktiskt är en tekniknörd, gör reklam för ett nytt tangentbord, eller en person som lever en aktiv livsstil och tränar regelbundet, gör reklam för ett par nya tights. Amazon var som vanligt först på bollen, eller i alla fall väldigt snabba att börja jobba med influencers (Trendsetters kallas dom hos Amazon). Och jag är helt övertygad om att många företag kommer följa efter här. Så om jag hade försökt starta upp en influencer marketing byrå idag, så hade jag försökt rekrytera så många nischade influencers jag bara kunde. Inom flera olika intresseområden, för att sen matcha specifika influencers till specifika företag.

Jag är helt övertygad om att dessa, mer trovärdiga, influencers kommer spela en väldigt stor roll i marknadsföringen framöver. Så hur tjänar jag mina pengar?

  1. Kunden betalar en avgift för att matchas ihop med lämplig influencer.
  2. Vi skriver ett avtal där kunden delar en del av sin inkomst med mig.
Jag upplever att modell nummer 2 är att föredra, det finns inga kostnader innan det börjar generera intäkter. Det är alltså lätt för kunden att se att influencern levererar ett resultat.

En influencer är en partner till ditt företag, inte en kund

Använd influencerns egna varumärke för att boosta ert

En del berömda influencers har redan börjat lansera sina egna märken enligt DTK-modellen (direkt till konsumenten). Jag tror att allt fler influencers kommer haka på denna trenden. Jag menar, varför inte? Dom har en stor publik, hög trovärdighet inom sin nisch, produkterna säljer sig själva så länge det inte är rent igenom skräp. Särskilt svårt är det inte heller, tack vare att det idag finns flertalet plattformar som erbjuder e-handelslösningar och säkra betalningar. Men, vad som är betydligt svårare för en influencer är att ta fram en produkt från scratch, ett original (Original design manufacturer). Dessutom, om vi pratar exempelvis skönhet, så kan en influencer behöva licenser för sina produkter. Det är inte helt enkelt att navigera sig igenom den djungeln.

Jag skulle här erbjuda min influencer att istället få ta fram sin egen linje som då blir en del av vårt sortiment. Det förenklar för alla. Influencern får sin egen produkt som hen kan marknadsföra DTK, och på så vis också fokuserar på sitt primära uppdrag, vilket är marknadsföring. När det sen kommer till själva affären skulle jag använda mig av en vinstdelningsmodell, eftersom influencern är en partner, inte en kund (vissa företag verkar ha lätt att glömma bort den delen).

En vinstdelningsmodell underlättar många samarbeten

Virtuella influencers är här för att stanna

Jag tror att att den virtuella influencern kommer ta mer och mer plats framöver. Enligt min erfarenhet vill varumärken ha så mycket kontroll över sina kampanjer som bara möjligt. Men ingen kan styra en influencer till 100%. Dom är människor, precis som du och jag. Ibland blir det fel. Som om en influencer råkar publicera en bild med en produkt från ett konkurrerande varumärk, eller postar en åsikt på twitter som inte går hand i hand med det varumärket hen associeras med. Å andra sidan kan vi ha full kontroll över en virtuell influencer. Det är den huvudsakliga anledningen till varför så många varumärken har börjat utveckla sina egna virtuella influencers.

Idag finns än så länge inte så många väl utvecklade virtuella influencers. Men en som poppar upp mer och mer frekvent är fenomenet Lil Miquela. Men jag skulle tro att de flesta varumärken egentligen är betydligt mer intresserade av att samarbeta med en virtuell avatar som tagits fram specifikt för dom. Här finns en enorm affärsmöjlighet om någon är sugen på att att förverkliga det!

Så hur går vi till väga? När vi har pratat med vår klient tar vi fram ett unikt och originellt koncept. Sen designar vi en virtuell personlighet. Noggrannhet är nyckeln här. En väl genomarbetat personlighet kan slå igenom över hela världen. Det viktigaste är inte om de ser mänskliga ut, utan hur väl de passar på kundens varumärke. Det måste finnas en genuin känsla över karaktären. När karaktären väl är skapad övergår jobbet till att hantera hens konton i sociala medier. Det är en absolut nödvändighet att detta görs och att det följer ett tydligt koncept. Vill ni utveckla er egen virtuella karaktär? Vi är jättegärna er partner i projektet.

Det svåra här är inte att komma fram till en smart strategi. Men en strategi i sig själv är ingenting mer än ett dokument på ditt skrivbord. För att detta ska funka måste vi våga utmana hur vi arbetar. Vi får inte vara bundna av traditionella lösningar, utan söka nya vägar till att växa våra varumärken och öka vår vinst. Det arbetet slutar aldrig. Här kommer några tankeställare för hur du kan utmana dina traditionella lösningar för att hitta nya vägar till effektivitet.

Den virtuella influencern Lil Miquela gör här reklam för nike

Säg upp ditt kontor

Det är inte bara en hög löpande kostnad, det är också ett lås. Så fort du skriver på ett avtal för ett kontor accepterar du att betala en avgift varje månad, för att sitta på samma plats, och stirra på samma fyra väggar. Detta hämmar din förmåga att tänka i nya banor. Som tur är kommer allt fler co-working ytor och open office lösningar, utnyttja dom. Sitt på ett nytt ställe, träffa nya människor. Eller sitt hemma, om du känner att du kan fokusera på ditt arbete. Det traditionella argumentet här är att det är lättare att arbeta tillsammans om man sitter på samma ställe. Well, det finns många moderna och smidiga lösningar för detta. Jag kommunicerar med merparten av mina kunder via olika chat-appar som Slack, Skype, Google hangouts osv.

Ha färre anställda

En annan oerhört hög löpande kostnad är löner. Jag vet väldigt många VD:ar som vill växa genom att anställa. De ser på tillväxt i form av antal personer på sina lönelistor. Ja, gör du så, det är ett traditionellt sätt att arbeta på. Men jag försöker hålla antalet anställda nere och väljer istället att arbeta med underkonsulter för varje uppdrag, så kallade gig. På så vis kan jag handplocka de som är bäst lämpade för just den typen av arbete jag göra just nu. Och mitt nätverk är stort, behöver jag en kick-ass motion designer, eller en grym 3D artist, så vet jag vart jag hittar dom. Och det bästa av allt, dom sitter inte heller på samma kontor hela tiden. Precis som jag vill ha det. Jag vill att du har svårt att komma till kontoret för att du prioriterar en familjesituation, eller för att du bara inte känner dig inspirerad där. Då vet jag att jag har rätt person för jobbet. Jag vill skapa en arbetsmiljö där alla är fria att arbeta på det sätt som passar dom bäst.

Anställ färre, få mer gjort

Jag tror på internationella team

Håll fokus på ett par utvalda städer, för min del blir detta Los Angeles, New York och London, mestadels för att många influencers och stora varumärken arbetar väldigt aktivt i dessa regioner. Det är också tre väldigt trendskapande städer som vi hela tiden jobbar med att komma ikapp. Men vi behöver inte nödvändigtvis flytta dit för att ha dessa tre städer som vårt fokus. Vi behöver till exempel kunna arbeta i Tokyo samtidigt som vi hanterar diverse utmaningar på en annan marknad, samtidigt. Tack vare internet och alla de användbara verktyg som finns tillgängliga idag så är det fullt görbart. Kan vi då ha flera internationella team placerade på olika ställen runt om i världen så är det inga som helst problem.

Så varför vill jag göra på detta viset? Det började med att jag arbetade som konsult på ett stort företag. Där arbetade jag i två internationella team. Även om jag var på plats på kundens kontor, satt jag ofta i möten med folk i andra delar av världen. Eller för den delen, i andra städer i Sverige. Jag är van vid att kommunicera med partners över hela världen och älskar möjligheten att kunna flytta ett projekt framåt, även under timmarna jag själv sover. Att ha en avstämning med ett gäng i USA på eftermiddagen när de själva precis kommer till jobbet, och sen veta att de jobbar vidare medans jag går hem och umgås med min familj, oslagbart. Vi är mycket effektivare än våra konkurrenter, vi har dessutom möjligheten att fånga upp influenser från jordens alla hörn och kan på så vis ta fram bättre, mer internationellt anpassade lösningar. Jag har insett att en fysisk plats inte är ett problem, så länge vi har tillgång till internet.

Det finns ingen egentlig vinst i att hålla fast vid traditionella arbetssätt när det inte ger en direkt vinst. Och jag är övertygad om att de traditionella arbetssätten står i vägen för nya innovativa lösningar. Min poäng är inte att mitt team jobbar hårdare, utan smartare, genom att vara öppna för nya arbetssätt.

Sammanfattning

Det är grymt kul att du vill jobba med influencer marketing! Men du behöver tackla uppgiften med en modern approach, annars kommer du bara vara sist på bollen. Våga öppna upp för nya arbetssätt och intäktsmodeller så kommer din influencer marketing byrå att blomstra.

Om du vill sammarbeta, snacka marknadsföring eller UX & UI Design, undrar något, eller kanske bara vill snacka lite, skicka ett mail till bjorn@pixelpappa.com