Nej, du kan inte lura eller hacka sociala medier

Jag har försökt i över 10års tid, det är inte så enkelt att hacka sociala medier som alla mediarådgivare får det att låta.

Många har försökt, men ingen har lyckats.

Om du inte redan visste om det, så har sociala medier som LinkedIn, Instagram och Facebook en automatiserad algoritm som bestämmer vilket innehåll som kommer visas för plattformens medlemmar. Ett exempel, om du har 1000 människor i ditt nätverk på LinkedIn, och du postar ett foto nu på en gång, så kommer LinkedIns algoritmer att bestämma hur många av dina 1000 kontakter som kommer se ditt foto och på så vis ge dom en chans att vara en del av din egostatistik (antal visningar, likes eller kommentarer).

I detta exemplet kommer LinkedIn aldrig att visa ditt foto för alla dina 1000 kontakter. Men det slutar inte där. Algoritmen kommer också bestämma hur många människor utanför ditt nätverk/följare som kommer se fotot.

Många har vid detta laget insett att så är fallet, och gjort det till sin livsuppgift att försöka finna ett svar på hur algoritmen fattar sina beslut, för att på så vis kunna anpassa sina uppdateringar för att få en maximal spridning. Detta gör dom ofta samtidigt som dom mer än gärna berättar för dig, och mig, hur vi kan göra precis samma sak, för att på så vis få uppmärksamhet och bli gladare (detta är inte heller sant).

Leken vi leker dagligen är en slags katt-och-råtta-lek där vi försöker få algoritmerna på de olika sociala medieplattformarna att visa just vårt innehåll för så många människor som möjligt. Vilket är själva grunden i att lyckas nå ut viralt.

Att försöka lura algoritmerna kostar mer än det smakar. För att det ska finnas någon rimlig vinning i detta bör man väl snarast kunna trolla. Och det kan inte jag. Men jag tänkte i alla fall dela med mig av de vanligaste strategierna för att "hacka" de sociala media algoritmerna.

Gruppchat

Skapa en gruppchat för att få en stor del av dina följare gilla och kommentera dina inlägg. (Även när detta faktiskt lyckas så blir spridningen närmare noll, om innehållet inte är bra nog.)

Skriv bra rubriker

Vi får lära oss att rubriken är superviktig. Eftersom den är det första dina följare ser och på så vis genererar intresse. Så skriv en riktigt bra rubrik och ditt inlägg kommer få miljoner visningar.

Byt ut din text

Byt ut texten under din bild och allt kommer bli annorlunda. Detta har många av er säkert sätt, framförallt på instagram? Folk som byter text och taggar flera gånger på sina bilder.

Första timmen är kritisk

Den första timmen avgör algoritmen ditt öde. Om du inte lyckas få ett stort engagemang kring din post den första timmen, så anses din post helt enkelt vara tråkig / icke värdeskapande, och faller snabbt bort från flödet.

Svara på alla kommentarerna

Sociala medier handlar just om att vara social och svara på kommentarer. Det hjälper algoritmen se att folk pratar med dig och om dig. Spendera gärna hela natten med att svara på varenda kommentar, och skriv också dina egna kommentarer. Se till att du skriver fler kommentarer själv, än antalet som kommer från din faktiska publik.

Tumnaglar

Att se till att välja den bästa tumnageln för din video kan göra stor skillnad i hur många som ser din vide. Många fattar sina beslut rörande vad de ska kolla på, baserat just på tumnageln.

Tagga

Se till att tagga alla dina vänner och människor med många följare. Annars kommer dom inte se dina fantastiska inlägg och går då måste om hur fantastisk du är.

Kopiera innehåll som gör bra ifrån sig

Googla fram vad som är hett just nu, och kopiera det!

Engagera dig i trendiga ämnen

Är det alla hjärtans dag, så prata om det. Om du hela tiden pratar om ett ämne som är "inne", kommer du också att vara det.

Tajming

Gör dina uppdateringar på tider när folk är online. Det är stor skillnad att posta måndag morgon (trötta efter helgen scrollar många igenom sina flöden för att skjuta upp jobbstarten lite till) och en söndag eftermiddag (myskväll med familjen, telefonen är bortlagd).

Posta vid rätt tillfälle

Varför kan jag inte hacka algoritmen?

Den främsta anledningen till att du inte kan "hacka" algoritmen är för att den är designad att hjälpa innehåll som folk tycker är värdefullt att se. Och vad som är värdefullt att se, är väldigt subjektivt.

Det finns många faktorer som påverkar huruvida din post anses vara värdeskapande eller inte. Och du kan aldrig till 100% förutse hur ett inlägg kommer gå. Allt från rubrik till brödtext, din bild eller vide och din tajming, påverkar ditt inlägg på något sätt. Det kan vara tack vare just dessa som ditt inlägg får spridning, eller på grund av dessa som din spridning blev närmast noll.

Varje gång du gör en uppdatering finns det massor av dolda faktorer som arbetar både för dig och emot dig. Att försöka jaga rätt på de faktorer som påverkar ditt inlägg negativt är helt meningslöst. Du kommer aldrig lyckas.

Vad jag har lärt mig under alla dessa år är att sluta lägga energi på att kringgå problemet, och istället fokusera på det du faktiskt kan påverka. Dig själv. Den enda strategi som verkligen funkar är om du vänder på frågan, och försöker tillgodose folks behov och önskemål, vad vill dom faktiskt se? Försök utifrån de riktlinjerna att vara så hjälpfull som möjligt. Arbetar du konsekvent med detta en längre tid så kommer din spridning att öka dramatiskt.

Lägg energi på det du kan påverka, dig själv.

Problemet

Den största utmaningen med att genomföra ett experiment som detta  och försöka hacka algoritmerna är att det tar en enorm mängd tid. Jag har spenderat oerhört mycket av min tid med att gräva mig djupt ner i dessa kaninhålen, sökandes efter svar, som inte finns.

En annan grej som hände var att jag började överanalysera allt jag postade. Allt skulle vara perfekt. Jag kunde fastna på frågor som:

  • Är min rubrik bra nog?
  • Hur agerar jag om första timmen går åt skogen?
  • Kommer jag hinna återkoppla till alla som kommenterar?
  • Ska jag använda en annan bild?
Jag kunde spendera större delen av dagen med att analysera mina inlägg, istället för att försöka posta frekvent, lära mig om mig själv och mina följare allt eftersom. Själva idén att hacka sociala mediers algoritm kan kännas väldigt lockande, vara smartare än alla konkurrenter, men det kommer bara ställa till med problem och stjäla tid. Om du ska hantera sociala medier smartare än dina konkurrenter så måste du vara just smartare när det kommer till att förstå vad människor faktiskt vill ha.

Du blir motsägelsefull

Varje gång du försöker att hacka algoritmen, så är du inte dig själv, du är en "finurlig" version av dig själv, och det kan faktiskt orsaka skada. Inlägg som effektivt når en stor publik på sociala medier gör det för att den är just autentisk, inte polerad till perfektion, utan genuin, äkta.

Att försöka lura algoritmerna, och i processen få dig att agera som en person du faktiskt inte är, låter det som något du vill göra? Att jämföra och kopiera andras framgång? Är det verkligen den bästa versionen av dig själv? Jag tror inte det, och det tror inte dina följare heller. Om du däremot är den bästa versionen av dig själv så kommer din äkthet att lysa igenom, och det kommer belönas.

Det bästa innehållet som skapar mest spridning är det som postas ifrån en människa som uppfattas som genuin i sin framtoning och i sina uppdateringar.

Genom att vara genuin och äkta skapar du bäst spridning i sociala medier

Stress

Genom att försöka hacka algoritmerna försöker du omedvetet att hoppa före i kön. Folk kommer ta till sig av ditt arbete, när du har förtjänat det. Det må svida lite, men så är det.

När jag experimenterade med den sociala algoritmen märkte jag snabbt hur stressad jag blev. Det blev ett tvång. Jag tänkte på mina sociala medier konstant. Vad jag skulle posta, vad jag kunde förbättra, och om något av det jag gjorde skadade mitt resultat.

All den stressen gjorde det inte direkt lättare att sätta sig ner och skriva en artikel om det. Du börjar associera den kreativa processen med stress, och det går verkligen rakt emot vad du faktiskt behöver för att orka fortsätta. Ett lugnt sinne som kan jobba ostört.

Inträdesprovet

Inget av det jag skrivit spelar någon som helst roll om du inte når upp till de absoluta minimumkraven.  Du har inte synts tillräckligt länge. Även om du gör varenda steg rätt. Om det är din första dag, eller din första månad på sociala medier, så har du inte "förtjänat det" ännu. Inte ens en världskändis får enormt genomslag redan dag ett. Men att posta både frekvent och konsekvent kommer hjälpa dig bygga upp en publik. Den publiken är den osynliga faktorn du måste hantera. När du kan hantera den osynliga faktorn, så kommer dina inlägg börja spridas, som ringar på vattnet.

Konsekvent och frekvent jobb lönar sig

En lek du faktiskt kan vinna

Ett mål du kan ha istället för att försöka "maxa din räckvidd", är att försöka hjälpa en person med ditt inlägg.  Du mäter din framgång till huruvida du får ett meddelande eller mail, för varje uppdatering du gör. För om du får den återkopplingen, så innebär det att någon har tagit sig tiden att konsumera din uppdatering, och de har tyckt att du har skapat ett värde och därför lagt både tid och energi på att kommentera detta på något vis. Det är oerhört kraftfullt att uppnå en sådan reaktion.

Detta är min nya lek jag roar mig själv med. Det har inte bara visat sig vara ett mål som faktiskt går att uppnå, det hjälper mig också hålla fokus på att vara hjälpsam och vårda mitt varumärke på ett helt annat sätt.

Byt fokus och skapa ett större värde.

Jag vet inte hur många gånger tanken om att hacka algoritmen, lösa gåtan, besegra sociala medier, har poppat upp i mitt huvud. Och jag har verkligen trott på det. Trott att jag kan bestiga berget och uppnå något som ingen annan har uppnått innan. Men trots att jag implementerade varje trick som fanns i boken, och det skulle ju verkligen ha fungerat, men det gjorde det inte. Även poster som jag trodde skulle vara hjälpfulla eller inspirerande, visade sig snarare vara som att stå mitt i skogen och skrika, bara för att höra mitt eget eko komma tillbaka.

Vissa gånger kunde jag skriva någonting på bara någon minut, som verkligen inte var genomtänkt eller tillputsat, och det har fått en räckvidd på tusentals personer, långt över förväntan. (Jag pratar om de inlägg jag nästan inte ville posta alls eftersom jag var osäker på om de var rätt typ av innehåll).

Sammanfattning

Att spela spelet, genomföra experimentet, att hacka de sociala algoritmerna, var totalt slöseri med tid. Det höll mig tillbaka från att vara den jag faktiskt är, och inte bara det, det fick mig att bli någon annan, en version av mig jag inte tycker om.

Algoritmerna kan inte bli hackade, fokusera istället på dina följare, va hjälpsam, och oroa dig inte för vad som funkar och inte funkar. Ditt resultat är subjektivt, och ett frekvent flöde av uppdateringar kommer hjälpa dig bli bättre på sociala medier. Detta kommer ta dig så mycket längre än mitt hackande någonsin skulle gjort.

Om du vill sammarbeta, veta mer om vad vi gör, snacka UX & UI Design, undrar något, eller kanske bara vill snacka lite, skicka ett mail till bjorn@pixelpappa.com