Bygg ett perfekt levelsystem för gamification

Häng med nu, för här är det många som snurrar bort sig. Många appar med gamificationlösningar som släpps idag har inte ens förstått grunderna i hur man bygger ett levelsystem för gamification.

Om vi tittar på några av de mer populära vanliga spelen på marknaden idag så förväntas spendera hundratals timmar för att nå spelets högsta nivå. Och först när du kommit dit, så börjar spelet på riktigt. Du spenderar hundratals timmar för att komma till ”början”.

Jag misstänker att du nu börjar förstå problematiken. Vi behöver komma ihåg att resan är halva nöjet.

Det problemet vi ofta springer på är att användarna belönas i allt för stor utsträckning, allt för snabbt. Vilket är ett effektivt sätt att ta bort det roliga. Det blir helt enkelt för lätt.

Såhär ska du tänka

När du sätter upp ett levelsystem för gamification är det några saker du bör tänka på. För varje level en användare uppnår bör hen ha möjligheten att låsa upp något nytt. En ny del i en story, en egenskap, en belöning, en avatar, ett uppdrag.

Det viktiga är inte vad hen kan låsa upp, utan att feedbacksystemet funkar så det finns någon form av belöning som säger “bra jobbat, du har nu avancerat i spelet”.

Jobba med olika belöningar

Det är också viktigt att vi varierar vilka belöningar som öppnas upp när spelaren avancerar. Om vi tar avatarer och medaljer till exempel så är det ett fantastiskt sätt att visualisera framsteg. Men om vi alltid får en avatar eller en medalj så tappar dom effekt.

Hitta en balans, en avatar kanske bara ska användas som en belöning för var tionde level. Då blir det inte bara mer speciellt att uppnå, det funkar också som en motivation för att fortsätta kämpa sig framåt. Mot nästa visuella mål.

Levelsystemet i praktiken

Låt oss säga att vi har en lösning som erbjuder onlinekurser. Vi implementerar poäng, medaljer och ett roadmap för våra användare. Dom får också initialt bara tillgång till ett par kurser.

När dom klarat av de första lektionerna, grunderna, så låser dom upp fler. För varje level du går upp, låser du upp en ny uppgift och en ny utmaning. Enkelt, eller hur?

leveldesign inom gamification

För att göra det spännande och utmanade måste vi också se till att det är svårt att nå en högsta nivån där användaren kan låsa upp de mest spännande kurserna.

Varför? Tja, vad är poängen att kämpa sig igenom kurs för kurs, uppgift för uppgift, för att nå högsta nivån, bara för att, när du väl är där, inser att alla klarar av det?

Vi behöver få känna en känsla av stolthet, att vi har uppnått något som alla inte klarar av. Först då blir det värt den långa resan.

För att uppnå detta ger vi poäng för varje utförd uppgift. Dessa poäng adderas ihop till din level. Med jämna mellanrum belönar vi dig med en ny avatar eller annan illustration som visualiserar dina framsteg så andra kan se detta.

Mer än så behövs inte. På så vis kommer spelaren fortsätta göra framsteg och kämpa vidare mot toppen. Har du följt dessa steg och skapat ditt eget levelsystem för gamification? Hör av dig och berätta hur det gått!

Slutord

vi hoppas ni finner texten informativ! Att bygga ett levelstystem är komplext, och det tar lång tid att bemästra. Ta er an det i mindre steg, fundera kring era belöningar, vilka aktiviteter från användare som ska trigga vilken belöning.

Varva konsekventa belöningar med överraskningar. Det skapar ännu ett incitament för användaren att fortsätta använda er produkt / tjänst!

Har ni frågor, synpunkter eller önskar områden vi ska ta upp inom gamficiation så skicka iväg ett meddelande.

Christian Blomquist, COO på PixelPappa

Intresserad av ett projekt?

Christian Blomquist

COO och Delägare

Telefon: 0733 40 70 33
Mail: christian@pixelpappa.com

PixelPappa logotype vit
PixelPappa AB

559221-6211
info@pixelpappa.com

Kalmar

Slöjdaregatan 11
393 59 Kalmar

Båstad

Hallandsvägen 21
269 36 Båstad