Är UX Design döden för kreativitet?

PixelPappa • 11:e September 2018

Jag förstår att jag är ute på rätt så tunn is här, men ibland undrar jag. Är UX Design döden för kreativitet? När det kommer till designprocesser är jag en sån person som följer boken från a till ö. Men ibland, känns det som någonting går förlorat på vägen: Äkta innovation.

Vad är det som skapar en kreativ kris?

Du får tycka att jag är totalt galen nu. Men jag menar på att UX Design har en inbyggd stagnation.

”Användare spenderar den mesta delen av sin tid på andra sajter än din. Det innebär att användare föredrar att din site ska fungera på samma sätt som de sajter de redan känner till. Därför använder vi samma designmönster som användarna redan är bekanta med.”

Att jobba med konventionella lösningar har givetvis ett stort värde. Att exempelvis placera ett sökfält längst ner i vänster hörn skulle inte göra en hemsida mer genial, bara jäkligt förvirrande.

Detta handlar om ett fenomen som kallas för ”Mental Modes”. Vilket i praktiken innebär att användare tenderar att överföra sina förväntningar från redan bekanta system, på nya. Eftersom dom helt enkelt har tröttnat på att behöva lära sig ett nytt gränssnitt varje gång de besöker en hemsida eller laddar ner en app.

Hur ska vi göra för att vara mer kreativa men samtidigt sätta användarna främst?

Först och främst måste vi förstå att UX Design är en process.

”En process är en definierad serie av steg vi tar i en viss ordning för att uppnå ett särskilt mål.”

Jag värderar verkligen research. Jag gör mina designbeslut baserade på data. Den information användarna har givit oss. Och jag sätter alltid användarna främst. Men ibland känner jag att processen och strävan efter att tillfredsställa användarnas behov hindrar mig från att vara kreativ.

Men, detta innebär inte nödvändigtvis att vi inte kan ha ett kreativt arbetssätt. Det betyder bara att äkta innovation kräver mer än att bara leka med det visuella vi ser på ytan. Och att vi måste finna andra vägar att använda vår fantasi på.

1. Bredda ditt perspektiv

En generell regel: Ju mer du vet om dina användare, ju mer kreativa lösningar kan du leverera.

Istället för att dyka rätt ner i processen att skapa ett sjukt häftigt UI. Börja med att kartlägga användarnas problem. Det kräver research, men du kommer vinna på det, tro mig!

Jag försöker alltid börja med djupintervjuer när det är möjligt. På det sättet kan jag förstå de problem och utmaningar som användarna har, samt ta fram acceptanskriterier för att lösa de specifika scenarierna. Detta ger mig ett mycket bredare perspektiv för kreativt tänkande, och en solid bas att stå på när jag börjar generera idéer.

 

2. Prova en ny infallsvinkel

När du söker efter ”best practice” så försök bredda ditt sökfält. Titta inte bara på direkta konkurrenter utan se hur andra branscher löser liknande problem.

I min roll som designer och företagsledare tycker jag om att läsa case studies från flera ”touch points” i ett projekt. Däri även UX Design. Detta eftersom det ger mig en inblick i hur andra designers tänker. De har kanske en helt annan approach för att lösa ett användarproblem, en approach du själv aldrig ens tänkt på. Jag lär mig massor genom att studera andras erfarenheter.

Ibland finner vi de mest intressanta idéerna där vi minst anar det. Ta Dropbox eller Trello som exempel, de är kanske inte de naturliga ”go-to” tjänsterna när vi söker inspiration för UX Design inom spelbranschen – men tänk gärna en gång till innan du avfärdar dom helt. Kanske finns det något där ändå som är värt att snappa upp.

taxi-sign-up

3. Smaka på idéerna en stund innan du väljer en

När jag brottas med ett problem, så kan jag lätt låsa mig vid ett par idéer. Jag har alltid en snabb lösning i tankarna. Men den snabbaste mest uppenbara lösningen är oftast inte den mest kreativa, eller den bästa i det långa loppet.

För att undvika att hamna i det läget där min hjärna slutar att fungera, tvingar jag mig själv med att ta fram minst en handfull idéer innan jag börjar tratta ner de olika idéerna till en faktisk hållbar lösning.

Varför är detta så himla viktigt? För att till en högre grad, säkerställa att den slutliga lösningen är både användarvänlig, kreativ och innovativ. Det är också ett sätt att hålla mitt kreativa tankesätt på topp.För en kreativ person ska besitta tre egenskaper som är essentiella för innovation.

  • Förmågan att generera många idéer snabbt

  • En mental flexibilitet att tänka ut flera lösningar som skiljer sig från varandra

  • Orginalitet, ett unikum.

4. För att undvika att UX design dödar din kreativitet, omdefiniera problemet

När du fastnar i ett problem kan det vara till stor hjälp om du försöker titta på det från ett annat perspektiv. Att omdefiniera problemet upplever jag själv oftast vara det effektivaste sättet att göra detta på. Att omdefiniera ett problem kan också vara en förvånansvärt stor hjälp när det kommer till problemlösning, beslutsfattande och inlärning.

För att omdefiniera problemet, ta ett steg tillbaka och försök att se på problemet ifrån en annan vinkel. Kanske har ni flera olika typer av användare med olika behov? Se på problemet från var och en av dessa personas. Ser problemet likadant ut? Eller är problemen olika beroende på användarens behov? Denna metod hjälper inte bara er att generera fler idéer, den ger också understöd till de punkter jag nämnde ovan rörande flexibilitet och originalitet.

flame-success

Här är min tankeprocess när jag försöker ändra perspektiv på ett problem.

Jag vet ju redan svaret, men vad tusan var frågan?

Utmana själva frågan. Istället för att fokusera på hur ni ska få fler registrerade användare, fråga hur ni kan göra registreringsprocessen smidigare.

En ny frågeställning medför helt nya svar, och således också nya lösningar.

En annan väg att gå är att vända på den ursprungliga frågan. Istället för att fråga vad den bästa lösningen är för ert problem, fråga vad den absolut värsta lösningen skulle vara. Jag förstår att det låter knäppt till en början, men dåliga idéer visar sig ibland vara riktigt bra, bara de får en chans.

Tankeprocessen kan skapa en massa problem. Till exempel så är vi väldigt duktiga på att avfärda en massa idéer för att vi direkt identifierar dessa som dåliga eller värdelösa.

Genom att omvärdera dåliga idéer kan helt nya perspektiv dyka upp.

Det låter säkert helt flummigt och felaktigt. Men det är just den attityden som kan förstöra för oss. För även om det stämmer i väldigt många fall, så har den attityden (eller vanan) en tendens till att utesluta möjligheter innan de blivit utvärderade. Således kan vi missa affärsmöjligheter för att vi redan bestämt oss för vad vi tycker om en idé, samma sekund som den presenteras.

När jag sitter och tänker på alla dåliga, värdelösa, urusla idéer jag haft under årens lopp, inser jag snabbt att ett par utav dom faktiskt visade sig vara en riktig fullträff.

5. Kreativitet är en mental inställning, inte en metod

Jag vet inte hur många gånger jag ställt mig själv frågan ”hur löser jag detta på ett mer kreativt sätt?”.

Användare tolererar helt enkelt inte radikala ändringar i det grafiska gränssnittet, men vill ändå ha innovativa och roliga lösningar. De vill uppleva något nytt. De vill bli roade.

Om vi vill skapa de bästa användarupplevelserna behöver vi utveckla ett tankesätt och en mental inställning som lyfter kreativt tänkande. Jag hoppas att dessa tipsen har varit till hjälp i din designprocess och att dina framtida lösningar är ännu ett snäpp mer kreativa.

Vill du veta mer? Släng gärna ett öga på våra case, spana in våra tjänster eller skicka ett mail till info@pixelpappa.com.